pris og rente

Intervjuet: - Norge får aldri bedriftene tilbake

Svært få lyspunkter har preget verdensøkonomien i år. Svært lite er det å si når det gjelder lyspunkter på norsk side også. Verdiene raser ut av selskapene, lite nytt skapes. De av oss som hørte på fondsselgerne og analytikerne ble grundig lurt.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan blir så situasjonen neste år? Viser de små lyspunktene at omslaget er på vei? Er det på nytt tid for å gå inn i aksjemarkedet? Økonomisk Rapports reporter Elisabeth Lund har spurt en av nestorene i norsk valutahandel Svein Haga om hvordan neste år blir og om hva det var som egentlig skjedde i 2002.

Hvordan vil du beskrive året vi nesten er ute av?
Både innen verdipapirer og eiendom har det vært preget av justeringer nedover. Verdensøkonomien har vært på vei ned, vi har bare sett vekst i relativt ubetydelige markeder som Kina og India. Den største skuffelsen er USA, som skulle være lokomotivet.

Hva med Norge?
Norge er jo i en helt spesiell situasjon, med en enorm stat og store oljerikdommer. Mens den offentlige sektoren vokser, preges privat sektor mer og mer av den økonomiske situasjonen ellers i verden. Og med vårt høye kostnadsnivå blir det nesten umulig å møte et marked preget av overkapasitet og pressede priser.

Har politikerne noe av skylden?
Politikerne burde fulgt en helt annen kurs for å møte problemene. Etter min mening har de vært preget av en helt gal virkelighetsoppfatning. De har ført en stram økonomisk politikk mens de burde gjort det motsatte.

Hva med neste år, fortsetter den økonomiske nedturen?
Ja, det er ingen lyspunkter i verdensøkonomien. Overkapasitet og stor gjeld vil virke som en brems, det vil bli satt inn kostnadsbesparende tiltak som vil få etterspørselen ytterligere ned. Det spares i stedet for å satses.

Er Norge forberedt på en slik situasjon?
Nei, med den innstramningspolitikken politikerne fører, vil vi bli straffet ekstra neste år. Overkapasiteten vil føre til at de dyreste landene ikke får solgt sine varer, slitasjen i norsk næringsliv vil øke. Dersom ikke politikerne legger om kursen, vil utflaggingen av industrien fortsette. Dette er alvorlig, for vi kan ikke regne med at vi vil få bedriftene tilbake igjen.

Hvor alvorlig er det?
Enkelte deler av landet er preget av den rene tilbakegangen og har klare trekk av deflasjon og nedgang. Se for eksempel på fiskerivirksomheter som legges ned i stort tempo. I de områdene er det ingen vekst å vise til innen annen industri heller, det er ren nedgang.

Hva er din oppskrift?
Nå må vi gjøre alle mulige kunstgrep for å få snudd kursen. Kronekursen må drastisk ned og vi må få vesentlig lavere renter. Det er eneste mulighet for å få fart på næringslivet igjen. I tillegg må det til en drastisk effektivisering av offentlig sektor. Vi pøser inn penger her, uten at det ser ut som vi får noe igjen for det. I dag bygger vi ned privat sektor og flytter offentlig virksomhet ut i regionene for å skape arbeid der. Det er jo sykt.

Mener du folk må finne seg i å få et dårligere offentlig tilbud?
Nei, det virker som det er bruken av pengene i det offentlige det er noe galt med. På meg ser det ut som et dårlig drevet småbruk.

Kan vi utrope noen vinnere i år?
Nei, i år blir det ingen vinnere. Det var ingen gjemmesteder der det gikk an å hente ut gevinster. Selv shortselgerne klarte bare å redusere tapene. Alle har tapt penger, de som tapte mest var de som ikke hadde evnen til å ta tapene og legge om. De som gjorde det best, var de som hadde pengene i banken.

Men alle fondsselgerne da, ble vi lurt?
Ja, mange hadde jo særdeles dårlig innsikt. Selv om folk også må tenke selv, blir jeg kvalm når jeg hører om 70-80-åringer som blir lurt til å sette pengene i fond. Det er jo ganske utrolig når du setter 25-åringer uten erfaring til å vurdere pengeplassering av så store verdier.

Hva er ditt råd til folk med penger?
Sett pengene i banken eller hold dere til statsobligasjoner. Vis forsiktighet, selv banker kommer til å ligge dårlig an i tiden framover. Også norske banker kan få problemer. Vær forsiktig med å handle, de fleste markedene kommer nok til å gå enda lenger ned. Mange selskaper vil gå konkurs. Vær også beredt på å ta tapene og ikke sats i samme baner som tidligere.

Hvordan vil du beskrive tiden framover?
Jeg ser ingen reell oppgang i den internasjonale økonomien. Overkapasiteten vil prege utviklingen, og det er også for lite penger i den amerikanske økonomien. Enten vil vi få dårligere tider over flere år, eller så vil vi få det svært dårlig i en kortere periode. Som følge av økt sparing vil etterspørselen gå ned og spiralen fortsette. Det vil gjelde både tradisjonell industri som bil- og stålproduksjon og de nye industriene, som it og telecom. Aksjemarkedene vil springe mellom oppganger og brå fall, er jeg redd. Vi er kommet nærmere 1929 enn vi har gjort de siste årene. På samme måte som da er tiden preget av stillstand etter alle nyvinningene, bobler som sprekker, fallende priser og deflasjonslignende trekk, stor gjeldsgrad. Det som bekymrer mest, er at det ikke virker som myndighetene har skjønt det.

Du er fortsatt pessimist?
Nei, jeg er realist. Selv planlegger jeg å rydde et jorde på småbruket og sette poteter neste år. Jeg kunne forresten ha lyst til å si en ting til Gjedrem; Ikke sett ned renten! Da gjør han det kanskje.

Powered by Labrador CMS