pris og rente

Lettere materialer - tyngre bil

Siden 1982 har bilene lagt på seg 10- 20 kilo hvert eneste år. Tar vi utgangspunkt i en mellomstor personbil som i 1982 veide 1200 kilo så veier den bilen i dag ca 1400 kilo. Det har skjedd på tross av at produsentene har tatt i bruk både aluminium, plast og andre kompositt materialer for å spare vekt.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har studert hvorfor bilene er blitt tyngre og funnet ut at nye lover og regler betyr ca 25 prosent. Det dreier seg blant annet om krav til begrensninger i eksosutslipp. Ønske, både fra lovgiverne og publikum, om mer sikkerhet står for 30 prosent. Bilenes passive sikkerhet er blitt bedre ved hjelp av «forsterkninger» og utstyr som setebelter og airbag er blitt vanlig i dag. Mest vekt, nesten 40 prosent, kommer av at det bygges mer komfort inn i interiøret. Klimaanlegg, avanserte lydanlegg, bedre seter osv. er utstyr som gjør bilene tyngre enn de var før, forklarer Dr. Wolfgang Ruch som leder teamet som står bak Audis satsing på aluminium.

FLERE ROBOTER

Alle bilfabrikkene bruker mer aluminium i bilene. I 1990 inneholdt i snitt en bil ca 50 kilo aluminium, i 2000 var vanlige biler laget av 100 kilo aluminium. I 2015 regner Ruch med at andelen aluminium har økt til 225 kilo.

Han er ikke opptatt av hvor metallet kommer fra, men forteller at det nå ikke er produksjonsteknisk dyrere å bygge en bil i aluminium enn i stål. Årsaken til at en bil i aluminium blir dyrere enn en i stål er at det lette metallet koster mer.

- Aluminium er vanskeligere å bearbeide, men vi har lært hvordan vi kan lage store komponenter i ett stykke. Det gir lavere produksjonskostnader og biler som er stivere og bedre. Da vi begynte å bygge A8 i 1994 var automatiseringsgraden 25 prosent. Den nye modellen bygges 80 prosent av roboter, forklarer Ruch.

SMELLFEIT

Det kan virke rimelig meningsløst å snakke om at en del er blitt 200 gram lettere, og at en A8 veier 90 kilo mindre enn en BMW 745i, men alle fabrikkene er på jakt etter å spare vekt. Hadde man ikke gjort det, ville sannsynligvis vanlige biler ha doblet vekten sin fra 1982 og frem til i dag.

- Å bruke aluminium i karosseriet gir en vektbesparelse på 40 prosent. Og vi vet at å redusere vekten er den meste effektive måten å bedre bilens forbruk. For å oppnå 10 prosent mindre forbruk må vi redusere rullemotstanden til hjulene med 60 prosent, noe som vi ikke klarer med dagens teknologi. Greier vi å redusere vekten med 20 prosent oppnår vi akkurat den samme besparelsen i drivstoff. Aluminium er en vei å gå. Materialet er lett å forme, ruster ikke og kan resirkuleres ganske enkelt. Jeg tror både Audi og andre bilfabrikker vil bruke mer og mer aluminium i fremtiden, sier Ruch.

Powered by Labrador CMS