kommentarer

Pengetrøbbel

Bankene fungerer fremdeles ikke normalt. Det kan vi slå fast.

Publisert Sist oppdatert

Den siste tiden har det haglet med påstander om at bankene er for knipne på lån. Bankene, og spesielt DnB NOR, har slått tilbake med motpåstander om at det er bedriftene som ikke etterspør nok lån.

DnB NOR har sikkert rett i det siste. Men det er fordi denne og andre banker priser lånene for høyt. Er prisene høye nok, har du ingen kjøpere. Så enkelt er det, enten vi snakker om karameller eller pengelån.

De bildene du danner deg ved å lese om ­Norges Banks stadige nedsettelser av styringsrenten gir et falskt inntrykk av virkeligheten. Det er riktig at disse rentene settes ned og derfor påvirker det generelle rentenivået nedover. Men bankene får innlån fra mange kilder, og de skaffer seg en rentemargin, gjerne kalt utlånsmargin, ved å låne ut pengene dyrere, og å ta gebyr for å gi lånene.

Bankene beregner seg nå høyere rentemargin enn normalt og har skrudd opp gebyrene. Dette har vi bankenes egne ord for, gjennom Norges Banks utlånsundersøkelse, der bankene rapporterer om sin praksis og sine vurderinger.

Undersøkelsen for 1. kvartal viser at bankene ikke strammer inn overfor husholdningene, men at de har fortsatt å stramme inn overfor næringslivet. Bankene rapporterer at særlig etterspørselen etter lån fra små og mellomstore bedrifter faller, og de forventer at den skal fortsette å falle. Men samtidig fastslår Norges Bank at alle faktorene i undersøkelsen trekker i retning av strammere kredittpraksis overfor næringslivet.

I tillegg til å øke prisen på kapital, strammer bankene inn ved å kreve høyere egenkapital, bedre sikkerhet og kortere nedbetalingstid.

Bankene sier i samme undersøkelse at de vil stramme inn ytterligere og med de samme virkemidlene i 2. kvartal, som vi er midt inni.

Det er også verdt å merke seg at mislighold av lån til næringslivet ikke gir noen større grunn til å være restriktiv med utlån nå enn for tre måneder siden.

Det er all grunn til å tro at bankene behandler eksisterende kunder bedre enn nye. Men den rå diskrimineringen som det ser ut til at skipsrederiet Eastern Bulk Holding opplevde i DnB NOR viser at bankvesenet heller ikke fungerer ut fra vanlige konkurransemessige og kapitalistiske prinsipper. DnB NOR nekter å bli Eastern Bulks nye hovedbankforbindelse enda rederiet har 82 millioner kroner på bankkonto.

Det er en forutsetning for at et marked skal fungere at flere konkurrerer om kundene. Når banker ikke tar imot nye kunder, eller diskriminerer dem, fungerer markedet ikke. Det å generelt ikke ville ha nye kunder, får samme virkning som når aktører ulovlig avtaler å dele et marked mellom seg. Konkurransetilsynet bør engasjere seg for å finne ut om det er mekanismer i bankvesenet som hindrer konkurranse.

Å finne ut slikt er ikke enkelt. Det blir som den gang oljeselskapene slavisk justerte prisen etter hverandre. Mange ropte om ulovlig prissamarbeid, men ingen kunne bevise noe.

Bankkreditt er så mangfoldig at det er mye vanskeligere å gjennomskue et eventuelt mønster som hindrer den nødvendige konkurransen mellom bankene, enten hindringene er koordinerte eller ikke. Men det er Konkurransetilsynets oppgave å sørge for at konkurransen består. I og for seg også Kredittilsynets oppgave. Ingen av dem har vært på banen i kampen mot manglende konkurranse om kunder.

De negative mekanismene er vanligvis mer subtile og skjulte enn det Eastern Bulk Holding opplevde. Den vanlige bedrift blir sikkert tatt høflig imot av banken sin, og så diskuterer man med en tilsynelatende åpen holdning gjennom de planene bedriften vil ha finansiert, men så opplever flere bedrifter enn vanlig at responsen blir at det og det må på plass før de kan få mer kreditt. Og de blir kanskje litt overrasket over at banken var så streng. Eller at renten blir så høy. Men det er vanskelig å sette fingeren på et bestemt punkt og fastslå at nettopp her har banken skjerpet praksisen. For de færreste prosjekter man går til banken for å bli finansiert er like tidligere prosjekt man har hatt, så sammenligningsgrunnlaget blir dermed svakt.

Og når konkurrentene ikke vil ta imot nye kunder, vil banken fortsette å være overforsiktig uten at det får umiddelbare følger for den.


Powered by Labrador CMS