pris og rente

Permittering

Det er enkelte bedrifter som istedenfor å si opp de ansatte velger å gå til permitteringer. Grunnen kan være at det er midlertidig svikt i ordretilgangen ved for eksempel et verft. Det sentrale stikkordet er her midlertidig. Dersom dette er en varig endring er ikke permitteringer det riktige verktøyet.

Publisert Sist oppdatert

Men her er det gjeldende rett, og til dels hovedavtalen mellom NHO og LO som gjelder. Det gjør at permitteringer er et område hvor det er lett å trå feil.

- Når det gjelder permitteringer er det så vanskelig å orientere seg at man bør ta kontakt med en jurist. En permittering skal være midlertidig, og skal for eksempel være relatert til ordresvikt. Dersom permitteringen er motivert av dårlig økonomi alene, trenger ikke vilkårene være oppfylt, sier Åse Marie Eliassen.

Det må også være en viss fornuft i bedriftens vurderinger om at dette er en midlertidig situasjon. Dersom bedriftens argumenter er i utakt med resten av bransjen, vil det være vanskelig for dem å få medhold.

I enkelte bedrifter har permitteringer blitt sett på som skjulte oppsigelser. Bedriften permitterer de ansatte i seks måneder (maksimal permitteringstid), og spekulerer kanskje i at de ansatte da vil si opp. I permitteringstiden har du vanligvis en oppsigelsestid på 14 dager (etter hovedavtalen). Mange vil da føle at de da må argumentere for å bli oppsagt. Noe som ikke alltid føles like riktig.

- Det trenger man ikke å gjøre. Det er opp til bedriften å bringe dette frem. Om de argumenterer med at hvis ikke dette er en permittering, så er det i alle fall en oppsigelse, sier de indirekte at de tviler på midlertidigheten i situasjonen. Det vil gi arbeidstakeren gode kort, sier Eliassen.

Etter hovedavtalen går det frem at dersom du sier opp før du får permitteringsvarslet, har du rett og plikt til å arbeide ut oppsigelsestiden. Sier du opp etter at du har mottatt permitteringsvarslet har du bare krav på lønn frem til permitteringen starter, og etter at den er avsluttet, dersom du fortsatt har noe igjen av oppsigelsestiden. Hovedavtalen gir deg retten til å gå på dagen (trenger ikke å arbeide 14 dager) dersom visse forutsetninger er oppfylt. Betingelsene er: du må ha vært sammenhengende permittert i minst tre måneder, det er ikke satt et tidspunkt for når permitteringer slutter, og du har fått nytt arbeid.

AETAT

Så et lite sjokk for noen. Du har ikke krav på dagpenger under permitteringer dersom aetat ikke godkjenner permitteringsgrunnen. Dette er for at bedrifter som i perioder går dårlig ikke skal kunne skyve byrden over på samfunnet.

Skulle du ikke få arbeidsledighetstrygd fra aetat kan det være at du sitter med veldig gode kort på hånden dersom du ønsker å forfølge saken. Når for eksempel heller ikke offentlige etater tror på bedriftens argumenter om at dette er en midlertidig situasjon.

Rådgiver Hans Holm ved kontoret for ytelser i Arbeidsdirektoratet sier at det ikke eksisterer noen statistikk for hvor ofte de nekter å utbetale dagpenger ved permitteringer.

Powered by Labrador CMS