Ledelse

BI-professor Stig Berge Matthiesen råder ledere til både å gjøre en moralsk og juridisk vurdering før de går inn på etterlønnsavtaler.

– Ta en runde med deg selv

Ledere bør gå en runde med seg selv, og sjekke med sitt eget moralske kompass før de hiver seg på etterlønnsavtalene, mener BI-professor.

Publisert Sist oppdatert

Ledere i alle typer bedrifter bør gjøre en moralsk vurdering av avtalene de er i ferd med å inngå, mener professor ved Handelshøyskolen BI, Stig Berge Matthiesen. Uttalelsene kommer etter Econa-sjef Tom Bolstads bekymring rundt at ledere bytter bort oppsigelsesvernet mot varierende etterlønnsavtaler.

Han mener lederne også bør gjøre en etisk vurdering av om de i det hele tatt trenger en etterlønnsavtale.

– De bør ta en runde med sitt indre kompass, og finne ut om dette er noe de bør gjøre, sier han.

Matthiesen, som er ledelsesekspert, blant annet innenfor lederlønninger, forteller at ledernes valg ofte kan bli påvirket av standardisering og forventningene de blir møtt med i arbeidsfellesskapet. På samme måte som politikere tidligere har inngått spesialavtaler, prøver lederne også å tilegne seg gode ordninger. Det handler om maktdistanse.

– Men det er mange ledere som ikke vil særbehandles, påpeker han.

Eventualiteter

Skal man likevel inngå etterlønnsavtaler, må lederne sørge for at disse avtalene er gjennomtenkte, og at alle eventualiteter er inkludert.

– Bruk rådgivere, både innenfor jus og etikk. Still deg spørsmålet om dette er noe du vil gjøre, råder Stig Berge Matthiesen.

Powered by Labrador CMS