Nyskaping

Grunnleggerne av Møy Telemark ønsker å utvide kvinnesatsingen i Ringerike og Oslo.

Kvinnelig gründernettverk vil utvide til Oslo og Ringerike

Møy Telemark har det siste året hjulpet 87 kvinner med en drøm om å starte bedrift. Nå drømmer de selv om å ekspandere.

Publisert Sist oppdatert

Møy-modellen er utviklet i samarbeid med Telemarksforskning og baserer seg på det beste fra den allerede eksisterende Nettverkskredittordningen, supplert med gode erfaringer fra praksisfeltet og med innspill fra forskningslitteratur.

I 2016 fikk MØY tildelt midler fra Telemark fylkeskommune for å utvikle og etablere ny modell. Nå har det gått et år siden de startet opp med gründergrupper og er i gang med fase 2.

– Målet er å ekspandere til Ringerike og Oslo til høsten. Vi har ikke fasiten på om vi får det til, men vi har folk som ønsker å ta det videre til de områdene, sier Linda Cecilie Furulund, prosjektleder for MØY.

Ingen tilbud

Tidligere i vår leverte Telemarksforskning og Møy den første rapporten om forskning på kvinnelige gründere på Sentralen i Oslo.

– Det som var interessant etter samlingen vi hadde i Oslo i vår var at vi fikk utrolig mange tilbakemeldinger fra damer som enten driver bedrifter eller har lyst til å starte opp i Osloområdet, men som ikke oppsøker de store stedene og som følte at dette ikke var et tilbud som fantes i Oslo, sier Furulund.

LES OGSÅ: Frykter sosialt stigma og folkesnakk dersom de skulle mislykkes

Forskningen som ble lagt fram i vår var et forprosjektstudium. Til høsten søker Møy om et hovedprosjekt som vil gå over tre år.

– Dette blir naturligvis mye mer grundig og går mer i dybden. Vi har fått gode signaler fra det regionale forskingsfondet. Om søknaden vår går gjennom, vet vi ikke enda, men vi jobber med det. Det er veldig viktig for oss å få de midlene slik at vi kan få et bedre grunnlag for det vi driver med og får flere kvinner til å starte bedrifter.

Gode tilbakemeldinger

I dag er det totalt 87 gründerkvinner med i Møy Telemark. Kvinnene har blitt delt opp i tolv grupper som hver er leder av en fasilitator. En av gruppene har gjennomført programmet.

– Tanken bak Møy er å lage en ny modell for å fremme kvinnelige etablerere. Da vi gikk til kommunal- og regionaldepartementet, og fortalte om ideen fikk vi beskjed om å teste det ut i Telemark først og det er det vi er i gang med å gjøre nå, sier Furulund.

Nå er Møy ferdig med fase 1 og har gått inn i fase 2 med nye midler fra fylkeskommunen.

Vi forteller kvinnene at de ikke trenger å ha en konkret ide så lenge de drømmer om å starte noe eget

– Nå skal vi teste ut opplegget med flere grupper og flere fasilitatorer. Vi skal også få opp flere piloter som er utenfor Telemark. Deretter er planen at vi skal tilbake til departementet å legge frem resultatene, sier Furulund.

I forrige uke hadde Møy besøk av statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet Grete Ellingsen. Møy arrangerte da en kveld der seks Møy-kvinner fortalte om sine bedrifter og hvor verdifullt opplegget har vært for dem det siste året.

– Jeg er storimponert – dette er den fineste dagen jeg har hatt som statssekretær noen gang, sa Ellingsen etter samlingen.

Bedre grunnlag

Møy ønsker å se nærmere på hvordan etbaleringskontorene og næringsapparatet i kommunene kan legge bedre til rette for kvinnelige entreprenører.

– Vi er den du går til før etableringsapparatet kommer inn. Mange av våre gründere har ikke vært i kontakt med disse tjeneste før de kom til oss, sier Furulund.

Hun mener det er altfor mye synsing og altfor lite dokumentasjon på hvorfor noen kvinner velger å starte egen bedrift, mens andre ikke satser.

– Forskningen viser at det er like mange kvinner som menn som drømmer om å starte egen bedrift, men det er få kvinner som faktisk gjør det, sier Furulund.

Drømmekvelder

Å senke terskelen for kvinner som drømmer om å starte egen bedrift er et av hovedmålene til Møy. De kommer i kontakt med kvinner gjennom å arrangere «drømmekvelder».

– Vi forteller kvinnene at de ikke trenger å ha en konkret ide så lenge de drømmer om å starte noe eget. Vår tanke er at man må begynne med nettopp drømmene. Vi hjelper dem med å gå fra å drømme til å realisere bedrifter, sier Furulund.

For å realisere drømmen trengs det et nettverk av likesinnede som kvinnene kan føle seg trygge på. Tilsammen har Møy arrangert syv slike samlinger.

Vi jobber veldig bevisst i forhold til nettverksbygging og i valg av våre fasilitatorer

– Vi prøver å holde en veldig lav terskel for at folk skal møte opp. Vi jobber veldig bevisst i forhold til nettverksbygging og i valg av våre fasilitatorer – de som er gruppeveiledere. Et av hovedkriteriene for at vi rekrutterer dem er at de skal ha et godt nettverk i lokalmiljøet. De er viktige pådrivere for å få folk med, sier Furulund.

I alt har 500 kvinner vært med på drømmesamlingene.

Powered by Labrador CMS