Arbeidsliv

Er forfalskning av vitnemålet oppsigelsesgrunn?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har ansatt en ny arbeidstaker i en lederstilling. Arbeidstakeren oppga på sin CV at han hadde en mastergrad fra en utdanningsinstitusjon i England. I etterkant viser det seg at vedkommende hadde forfalsket papirene sine, og at han aldri hadde gjennomført denne mastergraden. Det er ingen formelle krav til at vedkommende som har stillingen må ha en mastergrad, men det var det vi ønsket da vi ansatte ham. Kan jeg si opp vedkommende?

Daglig leder

Svar: Ja, å forfalske dokumenter slik at det fremstår som man har en mastergrad, er et grovt tillitsbrudd og også ulovlig. Å si opp en arbeidstaker krever saklig grunn. Hva som er saklig grunn for oppsigelse beror på en vurdering av de faktiske forholdene. Å gi gale opplysninger som har stor betydning for arbeidsgiver vil normalt utgjøre en saklig oppsigelsesgrunn. En arbeidstaker som har forfalske papirer for å få jobben, har gjort seg skyldig i et tillitsbrudd som kan gjøre det vanskelig for arbeidsgiver å ha nødvendig tillitt til arbeidstakeren i andre saker.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS