Ledelse

Pass på så det ikke blir for god stemning i teamet

Publisert Sist oppdatert

Gnisninger og motsetninger er en gullgruve for kreativitet og nye tanker. Et klassisk eksempel er Steve Jobs og Steve Wozniak. Totalt forskjellige personligheter, og rivende uenige om visjoner og måten å drive et selskap på. Men Jobs sine store visjoner og Wozniak sine oppfinneregenskaper gjorde Apple til en gigantsuksess.

Dette er én anekdote, men forskningen peker også i retning av at for mye harmoni og godstemning sjelden er bra for kreativiteten. Faktisk har vitenskapelige undersøkelser vist at gjennom å redusere teamharmonien, kan man øke den kreative prestasjonen. I den ene studien, som er publisert i tidsskriftet «Industrial Marketing Management», ble 100 forskjellige team utsatt for mangfold blant deltakerne og usikkerhet rundt oppgavene i ulik grad. De teamene ble utsatt for dette i størst grad, altså opplevde størst utfordring med harmonien, viste størst innovasjonsevne.

Når team, og virksomheter i seg selv, opplever for mye harmoni, ser man en tendens til at det blir lettere å bli passiv og likegyldig. Deltakerne er fornøyde med status quo, og det er en oppskrift på mindre kreativitet, skriver psykolog og ekspert på endring og innovasjon, Darko Lovric, til Harvard Business Review, sammen med Tomas Chamorro-Premuzic, professor i organisasjonspsykologi og i ledergruppa hos ManpowerGroup.

Skap litt uro

For å unngå overflod av harmoni, og dermed også risikere likegyldighet og passivitet, anbefaler Lovric og Chamorro-Premuzic å innføre litt uro og spenning i teamet eller organisasjonen, for eksempel på en eller flere av disse måtene:

  • Sett ambisiøse, men oppnåelige mål: Målene bør være helt i enden av hva som er mulig for teamet å oppnå. Det kan føre til litt spenning mellom teamdeltakerne, slik alle er interessert i å prestere på sitt ytterste.

  • Hold på det positive stresset: De fleste viktige mulighetene er vanskelige, og vanskelige oppgaver kan fort bli stressende. Men positivt og negativt stress er to forskjellige ting. Positivt stress kan skape energi, mens negativt stress er belastende. Lederen må derfor være nøye med å understreke viktigheten av denne muligheten, og belyse de positive konsekvensene av å lykkes i stedet for å hinte til de negative dersom teamet feiler.

  • Finn ulikhetene og de potensielle kranglene: Hvis man skal bruke ulikhetene til noe positivt er det greit å få dem fram i dagslys før prosjektet skal starte. Da får man ærligere prosesser og ofte også bedre resultat, skriver Lovric og Chamorro-Premuzic. Finn ut på hvilke områder teammedlemmene er ulike, og kartlegg potensielle områder hvor prosjektet kan feile.

Hva gjør man når et team ikke fungerer?

Therese Sverdrup ved NHH svarer i denne videoen:

Se hele videoen om team, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS