Samfunn

Ifølge Forsvarssjef Harald Sunde har det ikke har vært mulig å bygge opp Hæren hjemme så raskt som ønskelig på grunn av den store og langvarige innsatsen i Afghanistan.

Advarer mot ytterligere innstramming

Ytterligere innstramming kan føre til at Forsvaret må kutte ut hele våpensystemer og kapasiteter, advarer forsvarssjef Harald Sunde.

Publisert Sist oppdatert

I et foredrag i Oslo Militære Samfund mandag beskrev forsvarssjefen overgangen fra et invasjonsforsvar til dagens innsatsforsvar, en 20 år lang omstillingsprosess som snart er gjennomført.

Resultatet er et forsvar med ambisjon om å drive nøkternt og troverdig, innenfor økonomisk forutsigbare rammer og tilpasset utfordringene hjemme og ute.

– Det har vært en omstilling fra én type forsvar til et annet, et nytt forsvar, sa forsvarssjefen.

General Sunde påpekte at innsatsforsvaret er mye mindre i volum enn under den kalde krigen, men at det er en balanse mellom land-, sjø- og luftkapasiteter som det ikke kan rokkes ved uten at konsekvensene blir store.

Han betonet sterkt nødvendigheten av langsiktig tenkning om sammenhengen mellom våpenkapasiteter og totalstrukturen.

Penger til fly

– En forutsetning for å bevare Forsvaret, er at den planlagte tilleggsfinansieringen av kampflykjøpet kommer til riktig tid og selvfølgelig med nødvendige midler, sa Sunde.

Han advarte mot å tro at man kan finne dekning for manglende midler gjennom ytterligere effektivisering internt. Da kan hele våpenkategorier falle helt ut og bli tapt for alltid.

– En eksisterende kapasitet kan alltid bygges opp, men totalt bortfall gir varig tap, sa generalen.

Sunde sa videre at Forsvaret er inne i en periode med store materiellanskaffelser, særlig innen luft- og sjøforsvaret. Mye må tas i bruk samtidig og strekker kapasiteten til det ytterste. På grunn av forsinkelser i leveransene vil ikke Sjøforsvaret være fullt operativt før etter 2012.

Forsvarssjefen sa at det ikke har vært mulig å bygge opp Hæren hjemme så raskt som ønskelig på grunn av den store og langvarige innsatsen i Afghanistan. Hæren vil derfor også bruke lengre tid enn forutsatt for å nå langtidsplanens ambisjon.

I ti år

– Forsvaret har vært i Afghanistan i snart ti år. Det er dobbelt så lenge som varigheten av andre verdenskrig. Dette har ført til sterk slitasje på personellet. Utholdenhet er i dag vår største begrensning, sa Sunde.

Generalen er svært godt fornøyd med interessen for utetjeneste. Mindre enn 1 prosent av stillingene ute er ubesatt.

– Våre styrkers innsats er høyt respektert hos afghanerne og våre allierte, sa forsvarssjefen.

Han forsikret at han vil sette full kraft inn i arbeidet med å bedre ivaretakelsen av alle veteraner.

– Jeg er svært glad for det arbeidet regjeringen gjør på dette området. Men det må ikke være tvil, veteranene tilhører Forsvaret. De var og er våre soldater. Veteranene er en stor gruppe som innehar unik kunnskap og erfaring, som må komme til nytte, både i og utenfor Forsvaret, sa Sunde.

Han understreket at det er et samfunnsansvar å ta vare på pårørende til soldater som faller, og dem som sliter med fysiske og psykiske skader etter at de er kommet hjem. (©NTB)

Powered by Labrador CMS