Samfunn

Akademikernes leder, Kari Sollien.

Regjeringens midlertidighetsstrategi slaktes

Kunnskapsministeren sier at flere burde ansettes i faste stillinger og vurderer nå å sette inn flere tiltak. Det holder ikke. Statsråden er for passiv, mener Akademikerne, som etterlyser et skikkelig løft mot midlertidighet i akademia.

Publisert Sist oppdatert

Fredag la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen frem stortingsmeldingen «Kultur for kvalitet i høyere utdanning» på Universitetet i Oslo.

– Det er skuffende at en stortingsmelding om kvalitet i utdanningen ikke varsler det nødvendige løftet mot midlertidige ansettelser i sektoren, sier Kari Sollien, leder av Akademikerne.

Studentutvalget ved det Matematisk-Naturfaglige fakultet etterlyser også en løsning for at unge og gode forelesere får faste stillinger slik at de unngår midlertidighet.

De sier at mange av de gode frelserne er unge og nettopp ferdig med doktorgrad.

Det er veldig mye «uønsket midlertidighet i stillinger for de som nettopp har gjennomført en doktorgrad». Ofte er det også de som er de gode foreleserne.

– Jeg er helt enig i beskrivelsene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han påpeker derimot at på grunn av sektorens natur, vil det alltid være flere midlertidige stillinger ved universiteter og høyskoler enn i andre deler i samfunnslivet.

– Burde vært ansatt

Kunnskapsministeren mener imidlertid at dagens nivå på midlertidighet ved mange utdanningsinstitusjoner er høyere enn det burde være.

– Flere som er midlertidige kunne og burde vært ansatt i faste stillinger, sier Røe Isaksen.

Hvert eneste år har regjeringen skrevet i tildelingsbrevene at målet er å få midlertidigheten ned.

– Vi pålegger institusjonene å utarbeide egne planer for å redusere midlertidigheten.

I en del år gikk denne pilen i riktig retning, nå har det stagnert litt.

– I år har andelen midlertidighet økt litt. Nå må vi vurdere om det er andre virkemidler som skal til og om dette skal prioriteres i høyere grad og om vi skal ha en styringsdialog med institusjonene, sier Røe Isaksen.

– Ikke attraktivt

– For å kunne skape en kultur for kvalitet må man kunne tilby attraktive karriereveier for de beste hodene. Årevis med midlertidig ansettelse er ikke attraktivt. Dette har åpenbare konsekvenser for kvaliteten, sier lederen i Akademikerne.

De mener at Staten er en versting i bruken av midlertidige stillinger, og spesielt innenfor universitets- og høgskolesektoren.

I 2016 var det nesten 19 prosent midlertidig ansatte i undervisnings- og forskningsstillinger i sektoren, noe Akademikerne mener er en betydelig og underkommunisert trussel mot kvaliteten.

– Det er vanskelig å forvente at vi skal ha forskere og undervisere i verdensklasse når vi ikke en gang kan tilby det mest fundamentale av trygghet i deres ansettelsesforhold. Nesten tjue prosent midlertidighet i en sektor som skal ha høy kvalitet i alle ledd er altfor høyt. Det eneste som vil kunne få ned det store antallet midlertidige er en lovendring. Det holder ikke å pålegge institusjonene å utarbeide handlingsplaner, sier Sollien.

Begrense midlertidighet

Akademikerne etterlyser en ytterligere harmonisering av arbeidsmiljøloven, tjenestemannsloven og universitets- og høgskoleloven vil skape et mer oversiktlig regelverk og begrense omfanget av midlertidige ansettelser.

– Kunnskapsministeren har i sin periode lansert to viktige meldinger for kvalitet i utdanning og forskning, men har ikke benyttet anledningen til å gjøre noe med midlertidigheten i noen av dem. Midlertidigheten i sektoren er et åpenbart problem, og ellers gode tiltak i meldingene vil ikke ha ønsket effekt før vi gjør noe med den, sier Sollien.

Powered by Labrador CMS